• Tilfredse gæster siden 2006
 • Dedikerede rejseeksperter
 • Gennemtestede kvalitetsrejser
 • Omhyggeligt udvalgte guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistance på rejsen
 • Medlem af Rejsegarantifonden
ForsideNyheder og rejseartiklerDen ultimative guide til Garden Route

Den ultimative guide til Garden Route

17 September, 2018
Vis alle indlæg

Lang lige vej på Garden Route
Barske kyster, vidunderlige gyldne strande, fantastiske vandreruter, storslået dyreliv, charmerende byer og utallige enestående oplevelser.

Dét og meget mere finder du på Sydafrikas Garden Route.

Overvejer du at besøge Sydafrikas enestående kystrute?

Læs med i rejseguiden herunder, og få svar på alle dine spørgsmål om Garden Route i Sydafrika.

Hvad er Garden Route?

Sydafrikas Garden Route er en godt 300 km. lang kystrute på Sydafrika sydkyst, der starter ved Storms River i Eastern Cape-provinsen og ender ved Mossel Bay i Western Cape-provinsen.

Garden Route har fået sit navn fra en markedsføringskampagne. Men faktisk er det langt fra haver, der er rutens hovedattraktion, men snarere en blanding af barsk kyst, frodige skove og bjerge. Selve Garden Route kan køres på få timer, men det ville være synd.

For både før og efter den smukke kystrute, langs Route 62 og N2, findes der utallige smukke og interessante seværdigheder, du ikke må gå glip af.

Af samme årsag tager denne rejseguide udgangspunkt i en rute, der er længere end den officielle Garden Route.

I denne beskrivelse inkluderer vi nemlig hele ruten fra Port Elizabeth til Cape Town, der begge er lufthavnsbyer, som er nemmere at komme til og fra. Når vi taler om Garden Route fremadrettet, menes der altså alle stop langs denne rute og ikke blot den officielle Garden Route mellem Storms River og Mossel Bay. Du kan læse om de enkelte stop længere nede i guiden.

Garden Route – et hurtigt overblik:

Distance på den officielle Garden Route Ca. 300 km. mellem Storms River og Mossel Bay
Start- & slutpunkt Port Elizabeth til Cape Town
1. stop Port Elizabeth til Knysna: ca. 270 km. – ca. 3 timer
2. stop Knysna til Oudtshoorn: ca. 130 km. – ca. 2 timer
3. stop Oudtshoorn til Hermanus: ca. 370-425 km. – ca. 4-5 timer
4. stop Hermanus til Cape Town: ca. 140 km. – ca. 2 timer
Total distance Ca. 910-965 km.
Bedste besøgstidspunkt Kan besøges hele året, men er mest populær i de lokale sommermåneder fra december-februar.
Højdepunkter Addo Elephant Nationalpark, Tsitsikamma Nationalpark, sejltur på Knysnas lagune, hvalsafari

Hvornår er det bedst at besøge Garden Route?

Der er ikke noget entydigt svar på, hvornår det er bedst at besøge Garden Route.

Garden Route kan besøges hele året rundt.

Hvornår, du skal tage afsted, afhænger derfor af, hvad du gerne vil opleve.

Sydafrika har sommer, når vi har vinter. Hvis du gerne vil afsted, når det er varmest, skal du rejse i de danske vintermåneder. Hvis du derimod ikke er bange for de lidt køligere, men dog stadig milde temperaturer, kan du også rejse i de danske sommermåneder, hvor du i højere grad også får vejene for dig selv.

Uanset, hvornår på året du rejser, kan du risikere, at der kommer byger. Omvendt kan du også have sol 2 uger i streg i vintermånederne uden at se en dråbe regn.

Hvis du vil se hvaler, skal du rejse mellem juni og november/december. Her kommer de sydlige rethvaler ind til Sydafrikas kyst, og du kan f.eks. tage på hvalsafari i Hermanus i hele denne periode. Hvis du vil øge sandsynligheden for se hvaler fra kysten, er det bedste tidspunkt, når hvalsæsonen når sit højdepunkt omkring august-oktober.

Er det sikkert at køre på Garden Route?

bil på Garden Route

Mange spørger, om det er sikkert at køre langs Garden Route.

Det enkle svar er: Ja.

Garden Route har mange besøgende, hvilket gør det til en sikker rute at køre.

Som altid når du rejser i lande, hvor du ikke er vant til at færdes, er det vigtigt, at du er opmærksom på de lokale trafikregler og -skikke – og det gælder også i Sydafrika.

Her er 7 ting, du skal være opmærksom på:

1. I Sydafrika kører man i venstre side af vejen

2. Der er løbende tankstationer langs Garden Route. Her vil en ansat typisk fylde benzin på for dig, og du betaler direkte til dem (kontakt eller med kort). Ofte vasker de også din rude. Hvis du har lyst, kan du give dem en lille erkendelighed.

3. Sydafrikanerne bruger nødsporet ifm. overhaling. Den forreste bil (tit lastbiler) trækker ind, for at lade biler bagved trække forbi. Der takkes med nødblink. Vi anbefaler dog, at du overholder lovgivningen og kun overhaler, når der reelt er plads til det.

4. Der går tit mennesker i nødsporene, og der kan være dyr på vejene.

5. Af netop samme årsager kan det ikke anbefales at køre om aftenen. Gadebelysningen er ikke altid, som vi kender den herhjemme, hvilket gør det svært at se mennesker, der går i nødsporet, eller bavianer på vejen. I Cape Town anbefaler vi ikke, at du kører, når det er mørkt.

6. Saml ikke folk op, der blaffer.

7. Efterlad ikke ting synligt i din bil, og lås efter dig – ikke kun pga. risikoen for indbrudstyve, men også fordi bavianer i nogle byer ved, hvordan man åbner bildøre.

Stop langs Garden Route

Den officielle Garden Route løber som sagt mellem Storms River og Mossel Bay (ca. 300 km). Vi inkluderer desuden stop på turen både før og efter den officielle del af Garden Route, fra Port Elizabeth og hele vejen til Cape Town, godt 900 km. i alt.

Undervejs gør du som minimum stop i følgende byer, hvor du også skal overnatte:

Port Elizabeth ->Knysna -> Oudtshoorn -> Hermanus -> Cape Town

Dertil finder du masser af spændende steder, du kan udforske undervejs.

Herunder har vi udvalgt vores favoritoplevelser på Garden Route, og selv dem kan det være svært at vælge imellem.

Bemærk: En tur til Garden Route med os inkluderer et Nelson Mandela Bay-pas (NMB-pas), der byder på gratis oplevelser og rabatter på et stort udvalg af oplevelser i Nelson Mandela Bay-området.

Port Elizabeth

Addo Elephant Nationalpark
Port Elizabeth, kendt under forkortelsen PE, er en skøn havneby i Eastern Cape og benyttes ofte som startpunkt på en tur på Garden Route. Her får du nemlig en blidere introduktion til den sydafrikanske trafik, end hvis du starter i Cape Town.

Byen byder på smukke og sikre strande, spændende historie og et utal af interessante dyreoplevelser.

Højdepunkter i Port Elizabeth

Der er frit slag ift., hvad du vil bruge din dag på, men her er vores højdepunkter.

 • Port Elizabeth bliver ofte brugt som udgangspunkt for kør-selv-safari i Addo Elephant Nationalpark, som er den 3. største nationalpark i Sydafrika og den eneste i Eastern Cape-provinsen. Nationalparken huser alle big five-dyrene og er et absolut must-see på din rejse. Du får gratis adgang til nationalparken med dit NMB-pas.
 • Port Elizabeth er kendt for at være hovedstad for øresvin (bottlenose dolphins). Oplev de smukke, intelligente delfiner på en havsafari, hvor du også ser verdens største koloni af afrikanske pingviner ved øen St. Croix. I hvalsæsonen kan du også være heldig at opleve hvaler. Med NMB-passet får du 25 % rabat hos Raggy Charters, der tilbyder forskellige havsafaris.
 • Hvis du gerne vil opleve byen, kan du med NMB-passet komme på en gratis guidet gåtur, hvor du oplever byens spændende bygninger og historie. Du kan også vælge en gratis tur i en af Port Elizabeths townships, hvor du får indblik i fusionen mellem bylivet, Xhosa- og township-kulturen. Hvis du har lyst, kan du selv gå the Donkin Heritage Trail, der giver dig et historisk indblik i byens centrum. Få en gratis guidebog med NMB-passet i Donkin Visitor Information Centre.

Bonus – hvis du har tid: Besøg SANCCOB – et rehabiliteringscenter for pingviner. NMB-passet giver gratis adgang og en gratis rundtur.

Mellem Port Elizabeth og Knysna

Storms River

Køretid: cirka 3 timer uden stop (ca. 270 km.)

Fra Port Elizabeth kører du langs kysten ad den nationale motorvej, N2, der går fra Port Elizabeth og hele vejen til Cape Town. Turen til Knysna byder på et utal af spændende oplevelser, så det kan være svært at vælge.

Besøg f.eks.:

 • Jeffreys Bay, der ligger godt 70 km. fra Port Elizabeth. Kystbyen har en fantastisk strand og er blandt verdens bedste surfersteder.
 • St. Francis Bay, ca. 100 km. fra Port Elizabeth, er en malerisk lille by med et fint udsigtspunkt ved Seal Point Lighthouse.
 • Tsitsikamma National Park markerer starten på den officielle Garden Route ved Storms River. Herfra kan du tage på vandreruter, udforske forskellige vandaktiviteter og opleve en udsigt, der tager pusten fra de fleste, f.eks. ved parkens bro, the Suspension Bridge, der er en fin gåtur fra parkeringspladsen.
 • Bloukrans Bridge er et besøg værd, hvis du er adrenalinjunkie. Her finder du nemlig verdens højeste bungy-jump-bro, der med sine 216 m. ikke er for tøsedrenge. Hvis du har mod på et spring, kan du få 10 % i rabat med NMB-passet.
 • Plettenberg Bay (the Plett), godt 30 km. fra Knysna, er en smuk ferieby beliggende på en bjergside ned mod kysten. Gå en tur langs de kilometerlange smukke strande eller drik en kop kaffe på en af byens charmerende cafeer.

Knysna

Knysna

Knysna (udtales ”nize-na”) er en hyggelig lille by i Western Cape-provinsen.

Knysna har en unik placering omkring den betagende smukke lagune og er desuden beriget med frodige skovområder og the Featherbed Nature Reserve, der er et spændende naturreservat.

Byen har en livlig havnefront, der byder på butikker, hoteller og masser af restauranter. Prøv f.eks. 34 degree South, der er butik og restaurant i et – og hvor du får lækre fiske- og skaldyrsretter. Knysna er desuden vært for en østersfestival hvert år i starten af juli.

Højdepunkter i Knysna

 • Et af byens højdepunkter er indgangen til Knysnas lagune – to klipper, der går under navnet ”the Heads”. På den østlige side er der beboelse og fantastiske udsigtspunkter over lagunen og Knysna. På den vestlige side finder du det private reservat, Featherbed Nature Reserve. Du kan kun besøge området med the Featherbed Company, der også tilbyder sejlture fra lagunen til ”the Heads” og sundowners på en klassisk hjuldamper.
 • Hvis du er til skov, kan du besøge Goudveld State Forest i Krysna, hvor du har mulighed for at tage på vandreture af forskellige længder. Tag f.eks. den ca. 3,5 km. lange gåtur langs Jubilee Creek til lyden af fuglekald fra Knysna-turacoen – en farverig, grøn fugl med røde flyvefjer, der næsten kun findes i Sydafrika og især i dette område. Turen går gennem skov og over små vandløb til et lille vandfald for enden af ruten.
 • Har du ikke fået nok af elefanter i Addo Elephant Nationalpark, kan du måske få din lyst stillet i Knysna Elephant Park. Parken er et børnehjem for elefanter, der har brug for ekstra pleje. Her kan du komme helt tæt på elefanterne, der frit kan bevæge sig rundt i parken. På de guidede ture lærer du mere om elefanterne og får mulighed for at interagere med det smukke dyr.

Bonus – hvis du har tid: Spis morgenmad på den populære East Head Café, der ligger i idylliske omgivelser og har en fantastisk udsigt til Knysna og ”the Heads”.

Mellem Knysna og Oudtshoorn

oudtshoorn vej

Køretid: cirka 2 timer uden stop (ca. 130 km.)

Fra Knysna kører du af N2 og ind i landet på N12/Route 62 mod Oudtshoorn, der ligger i Klein Karoo-området.

Du kommer igennem det smukke Outeniqua-pas, hvor du kører i bjergrige områder med klipper langs vejene. Gør et stop for at få den enestående udsigt over Knysna.

Selvom Route 62 ikke er en del af den officielle Garden Route, er turen alligevel et must på en kør-selv.

Når du kører ind i landet fra kysten, er det fascinerende at opleve, hvordan landskaberne skifter fra Knysnas idylliske lagune-område, gennem bjergpas, for så at ændre sig markant, når du kommer til Klein Karoos mere rødlige, sandede og golde landskaber.

Oudtshoorn

struds oudtshorn

Oudtshoorn er verdens strudsehovedstad, hvilket du ikke er i tvivl om, når du nærmer dig byen.

I slutningen af 1800-tallet opdrættede man strudse pga. deres fjer. I denne periode var fjerene ligeså kostbare som guld, og fik derfor også øgenavnet ”hvidt guld”. I dag producerer man hovedsageligt strudse for det magre kød, der til forveksling minder om oksekød.

Højdepunkter i Oudtshoorn

 • Du behøver ikke at besøge en strudsfarm for at se strudse i Oudtshoorn. Men det er en sjov oplevelse. Flere farme har åbent for besøgende, hvor du kan se den lidt pudsige fugle helt tæt på. Her lærer du f.eks., hvordan du kan kende forskel på hanner og hunner, prøver at stå på et strudseæg og i nogle perioder endda se strudseunger.
 • Et andet højdepunkt i Oudtshoorn, og samtidig en af Sydafrikas top-besøgte seværdigheder, er drypstenshulerne, Cango Caves. Tag på ”heritage tour” – en rundtur, hvor du besøger 6 kamre i hulerne. Hvis du er mere eventyrlysten, kan du komme på ”the adventure tour” – en lidt mere klaustrofobisk, om end også spændende tur dybere ind i hulerne.
 • Hvis du gerne vil smage strudsekød, er Oudtshoorn stedet, du skal gøre det. Alle restauranter laver retter med struds – og de er gode til det. Besøg f.eks. ”Nostalgie”, der, som navnet antyder, har en gammeldags stil. Og så er deres strudsebøffer fantastiske.

Mellem Oudtshoorn og Hermanus

cape agulhas

Køretid: godt 4 timer uden stop (ca. 370 km.) eller alternativ rute på ca. 5 timer (ca. 425 km. km.)

Fra Oudtshoorn fortsætter du ad Route 62s lange lige veje, før du efter et par timer når til bjergpasset, Tradouw, som du må unde dig selv at køre langsomt igennem.

Vejen mod Hermanus er varieret og smuk, og der er flere spændende muligheder for stop på vejen. Du kan vælge den lige rute på godt 4 timer, eller en alternativ rute via Pearly Beach på ca. 5 timer. Og så er der selvfølgelig muligheden for at tage en endnu længere afstikker, hvis du gerne vil opleve Afrikas sydligste spids.

Køreturen i dag er dog lidt lang, så det kan være svært at vælge, hvad du skal opleve undervejs.

Besøg f.eks.:

 • Calitzdorp er en lille Karoo-landsby, hvor der bliver produceret nogle af Sydafrikas bedste portvine.
 • Cape Agulhas, Afrikas allersydligste spids. Det er en afstikker fra ruten på godt 1 time tur/retur (alt efter, hvilken rute du vælger), men det barske kystområde og bølgernes vildskab gør det hele køreturen værd. En sten markerer stedet, hvor Atlanterhavet og Det Indiske Ocean mødes, og det er alligevel vildt at kunne sige, at man har stået på Afrikas allersydligste spids. Spis evt. frokost i den lille kystby Struisbaai kort før Cape Agulhas.
 • Pearly Beach, som vores alternative rute går forbi, er den længste strand i Western Cape. Vandet mellem øerne Dyer Island og Geyser Island, ud for Pearly Beach, er kendt som hajstrædet, og her kan du være heldig at se hvidhajer. Herefter kommer du til Gaansbai, der markerer starten på Walker Bay-området, hvor du mellem juni og november/december kan opleve hvaler.

Hermanus

Hermanus

Hermanus ligger i den nordlige ende af Walker Bay og er kendt for at være Sydafrikas hvalhovedstad.

Hvert år mellem juni og november/december kommer den sydlige rethval ind til kysten ved Walker Bay for at parre sig og opfostre sine kalve, og det er derfor et fantastisk tidspunkt at opleve hvaler på.

Selve byen har et fint lille centrum med butikker, markeder, restauranter og et par museer, samt masser af hvalspots, hvor du kan holde udkig efter det mægtige dyr.

Højdepunkter i Hermanus

 • Hvis du kommer i hvalsæsonen, kan du tage på hvalsafari fra Hermanus. Her sejler du med en båd ud for at lede efter bl.a. den sydlige rethval, der kan blive op til 18 m. lang og 80 tons tung. Til sammenligning vejer den afrikanske elefant mellem 2,5 og 7 tons. Hvis du er heldig, ser du også andre hvaler, f.eks. pukkelhvaler og spækhuggere.
 • Hvis du kommer i den absolutte højsæson for hvaler, fra august til oktober, er der også rigtig god mulighed for at opleve hvalerne fra kysten, når de kommer ind i bugten. Gå langs kysten mellem Grotto Beach og ind til byen via the Cliff Path, en tur på en 5-6 km., hvor der er masser af hvalspots, hvor du kan sidde og spejde efter hvalerne.
 • Fernkloof Nature Reserve byder på nogle smukke vandreture. Du kan bl.a. vælge en rute på 4,5 km., der tager dig til toppen af et lille bjerg, hvor du får en smuk udsigt over Hermanus, såfremt vejret tillader det. Reservatet er fyldt med fynbos (sydafrikansk hede), og er hjem for mange forskellige fuglearter, bl.a. solfugle og sukkerfugle.

Mellem Hermanus og Cape Town

pingvin bettys bay
Køretid: knap 2 timer uden stop (ca. 140 km.)

Du kan sagtens køre via N2 direkte til Cape Town, hvilket tager knap 2 timer.

Men så går du glip af nogle spændende oplevelser.

Hvis du i stedet tager R44 langs kysten, kan du gøre stop ved Betty’s Bay, der ligesom Boulders Beach i Simons Town er kendt for sin bestand af afrikanske pingviner. Betty’s Bay er dog knap så besøgt, og hvis du er heldig, får du lidt alenetid med de søde pingviner.

Fra Betty’s Bay til Gordon’s Bay får du et fantastisk stykke vej med kyst på din ene side og bjergskråninger på den anden. Hold ind på en af rastepladserne og tag det hele ind. Gør evt. et frokoststop i Gordon’s Bay inden dit sidste stop – Cape Town.

Cape Town

Table mountain og Waterfront

I Cape Town venter der dig én af verdens bedste storbyer.

Her bliver udfordringen ikke, hvad du skal se, men hvad du kan nå at se – for her er seværdigheder nok til et helt liv.

Højdepunkter i Cape Town

Har du kort tid til at udforske byen, er her et par forslag til, hvad du kan bruge tiden på:

 • Taffelbjerget, der er et varemærke for byen, byder på vandreture, kabelvogn (op og ned) samt en fantastisk udsigt over byen, såfremt vejret tillader det.
 • Robben Island, der er den fængselsø, hvor Nelson Mandela sad fængslet en del af sit liv, er et besøg værd, hvis du gerne vil vide mere om fængslet, Nelson Mandela og Apartheid.
 • Victoria & Alfred Waterfront emmer af liv og glade dage. Her finder du utallige shoppingmuligheder, museer og restauranter.
 • Tag på en tur til én af Cape Towns townships, og få et indblik i en anden side af Cape Town og Sydafrika.
 • Køb billet til Cape Towns røde Hop-on-hop-off-bus, der tager dig rundt til nogle af byens største seværdigheder. Hvis du gerne vil se meget på kort tid, er bussen en god mulighed.

Vil du besøge Sydafrika og Garden Route?

Garden Route, og alle byerne fra Port Elizabeth til Cape Town, giver dig utallige forundrende, spændende og fantastiske seværdigheder, du umuligt kan nå at opleve på én tur.

Og det er også én af årsagerne til, at Garden Route er så fantastisk. Der er masser af grunde til at komme tilbage.


Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til din tur, er du meget velkommen til at kontakte os.

Afrika-safari.dk – Kom helt tæt på!

Vi bruger cookies til statistik og målrettet markedsføring hos 3. part.
Du accepterer dette ved at klikke videre.
Læs mere her.

Velkommen til det nye design på Afrika-safari.dk

Vi har fået nyt design, siden du sidst besøgte os, men vores rejser er stadig de samme.