TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartikler5 ”ukendte” dyr på savannen i Afrika

5 ”ukendte” dyr på savannen i Afrika

01.05.2018
Vis alle indlæg

To grå krontraner

På savannen i Afrika lever der mange forskellige dyr. Nogle af dyrene kender vi alle, andre har kun få hørt om og helt særlige dyr er det kun få forundt at møde.

Eksempelvis har færre nok hørt om Afrikas enhjørning – okapien, som mest af alt ligner en sammensmeltning af forskellige dyr – end om antilopen.

Herunder kan du læse om 5 mindre kendte savannedyr, du kan være heldig at opleve i Afrika.

Aardvark/jordsvin

Aardvark

Aardvarken – også kendt som jordsvinet – er et lille natdyr, der lever syd for Sahara. Navnet har den fået pga. sit lidt besynderlige udseende. Jordsvinet ligner nemlig en gris med sin tryne, som den bruger til at grave i myretuer eller termitbo. Den har hudfolder i næsen, der gør, at den ikke får jord, myrer og termitter i næsen, når den leder efter føde. En fuldvoksen aardvark kan veje op til 100 kg. og spiser op til 50.000 termitter på en nat.

Aardvarken er ganske ufarlig for mennesker, og dyret er både til gene og glæde for lokalbefolkningen. Den holder nemlig termitbestanden nede, hvilket er med til at beskytte de lokales huse. Dog graver dyret mange huller i markerne, som ødelægger afgrøderne.

Galagoen

Galagoen

Galagoen – eller bush baby, som den bliver kaldt – er med sine gennemsnitlige 13 cm. den mindste primat i Afrika. De er svære at spotte, men man hører dem ofte om natten, da de har et meget karakteristisk kald, der minder om et barns skrig – deraf navnet bush baby.

Galagoerne kan bevæge sig enormt hurtigt. Når de fanger føde, står de nemlig på deres bagben og har derfor deres forben fri til at gribe møl og græshopper i luften.

De små dyr er også kendte for at være fantastiske til at hoppe. De kan springe op til 2 m. op i luften.

Det specielle ved arten er, at det lille dyr nærmest har en ekstra tunge under dens normale tunge, som bliver brugt sammen med tænderne, når den plejer sin pels. Det eneste formål tunge nummer to har, er at pleje pelsen.

Okapi

Okapi

Okapien er et pattedyr, vi endnu ikke ved ret meget om.

Den ser meget mystisk ud, da den har stribede ben som en zebra, et hoved som en giraf og en krop, der ligner en hests. Selvom man skulle tro, at den var artsbeslægtet med zebraen, er den faktisk i familie med giraffen. Før år 1900, da den blev opdaget af forskere, kaldte man den for den afrikanske enhjørning, da man troede, at arten var en myte og ikke eksisterede.

Den har et kald på 14 Hz, som er så lavt, at mennesker ikke kan høre det. Et menneske kan nemlig kun høre lyde på 20 Hz og derover.

Skældyr

Skældyr

Skældyret er et pattedyr udover det sædvanlige. Keratinskallerne, der pryder hele dyrets krop på nær hovedet, vejer 20% af skældyrets samlede vægt, dens tunge kan blive op til 40 cm. lang, den ruller sig sammen til en kugle, hvis den er under angreb og den har ingen tænder.

Pattedyret lever bl.a. af myrer og termitter og fordøjer føden ved at spise grus og sand. Dens skarpe klør hjælper til med at finde føden, når den graver huller i jorden under buskene.

Skældyret lever i tropiske områder i Afrika, på savannen eller i skoven, fra Sudan til Namibia og Botswana. Og skoven – og i særdeleshed træerne – er vigtig for pattedyret, hvis der er fare på færde.

Dyret, der ligner det har en rustning, er desværre det pattedyr i verden, der er udsat for mest ulovlig handel.

Grå krontrane

Grå krontrane

Den grå krontrane er et syn for guder. Den smukke gyldne krone, den grå fjerdragt og ikke mindst de knaldrøde tindinger og posen på halsen er bare nogle af de unikke karakteristika, fuglen har. Den bor i de sydlige og østlige egne af Afrika – fra Uganda/Kenya til det sydøstlige Sydafrika – omkring såvel floden, sumpen og savannen.

Tranen er omkring 1 m. høj, har et vingefang på omkring 2 m. og vejer 3-4 kg. Den lever af bl.a. planter, frø, insekter og frøer.

Når den grå krontrane prøver at gøre kur til sin kommende mage er det med lyde, dans og hop.

Den smukke fugl er dén afrikanske trane, der er størst sandsynlighed for at se, da det er den talrigeste. Men det er alligevel en udsat art.

Vil du med på safari?

Savannen er hjem for tusindvis af forskellige vilde dyr, store som små. Derfor er der enorme oplevelser at få på din safari udover de klassiske safaridyr.

Vil du have mulighed for at opleve de spændende dyr på savannen i et af Afrikas mange lande?

Tag et kig på en af vores destinationer; Tanzania, Sydafrika, Kenya, Namibia eller Botswana, eller kontakt vores rejsekonsulenter, som sidder klar til at hjælpe jer med at finde den perfekte safari til jer.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende