TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE

Safariordbog

19.04.2018
Vis alle indlæg

Safariordbog

Når du skal på safari i Afrika, er det godt at have styr på nogle af alle de gloser og slang, du kan møde på din vej.

Men hvad er definitionen på safari egentlig? Hvad vil det sige, at et dyr er nocturnal? Og hvem er the Small Five?

Disse udtryk og mange flere bliver forklaret herunder i alfabetisk rækkefølge!

Safaritermer & gloser

Ballonsafari

Safarioplevelser fra oven, hvor du glider henover landskabet i en varmluftsballon. Du kan opleve bushen og dyrene i solens magiske morgenstråler flere forskellige steder i Afrika, f.eks. Kenya, Tanzania og Namibia.

Bush

En bred betegnelse for sparsomt befolkede naturområder, hvor der ofte findes krat og skovbevoksning.

Bushwalk

En safari på gåben. Du kommer helt tæt på det område, du befinder dig i. Guiden hjælper dig med at forstå, hvilke dyr de lyde du kan høre og de lugte du kan lugte kommer fra. Hvis der er rovdyr i farvandet, er der en guide, der kender alt til området, som bærer våben på sig som en sikkerhed. Læs mere om bushwalks.

Diurnal

På en almindelige dagsturssafari ser man diurnal-dyr. Diurnal hentyder til de dyr, der er aktive i dagtimerne.

Game drive

En safari i bil. På en game drive oplever du det storslåede afrikanske dyreliv på første parket. En game drive er oftest en safaritype, du vil komme ud på om morgenen eller om eftermiddagen, da det er på denne tid, dyrene især er aktive.

Game reserve

Et beskyttet naturområde, hvor der bor vilde dyr. Området er ikke under lige så strikse regler som nationalparker. De lokale kan f.eks. få lov til at bruge jorden til deres kvæg og bo i området. Det gør Masaierne eksempelvis i Ngorongoro-reservatet i Tanzania.

Hakuna matata

Måske disse ord ikke behøver oversættelse. I hvert fald kender mange dem fra Timon og Pumba i Løvernes Konge. Ikke desto mindre er ”Hakuna matata” Swahili og betyder ta’ det roligt på dansk.

Himba

En stamme, der bor i den nordlige del af Namibia. Det, der kendetegner Himbaerne, er deres røde kroppe og det tykke dreadlocksagtige hår, der bliver farvet af en pasta med bl.a. okker.

Kopje

I bl.a. Serengeti i Tanzania vil du nok støde på en kopje. Op af den flade slette eller savanne rejser en høj, der primært består af granit og gnejs, sig. Det smukke høj kaldes også inselbjerget, og udtales copy. Det er et godt sted at kigge efter dyrelivet, da kopjes er attraktive for dyrene.

Kør-selv safari

En safaritur, hvor du selv kører bilen. Kør-selv oplevelsen giver frihed til at se seværdighederne uden at skulle vente på andre eller til at kunne blive lidt længere.

Lodge

Hytter el.lign. i forskellige størrelser, der ofte ligger ved nationalparkerne. I en lodge har du alt det, du behøver og som du normaltvist har på et hotel. Privat værelse med skøn udsigt, badeværelse, restaurant og ofte en bar og en pool.

Masai-folket

Et nomadefolk, der bor i Kenya og Tanzania. De lever i høj grad af mælken fra deres kvæg, der græsser i f.eks. reservaterne. Deres traditionelle dragter er røde, og de bor i runde hytter. Deres daglige måltid er en blanding af kvægets blod og mælk og nogle gang lidt grød.

Nationalpark

Er beskyttede naturområder, hvor det f.eks. er forbudt at fiske og jage. Områderne med nationalparkstemplet er beskyttet af staten, der sørger for, at natur, dyr og planter bevares. Besøgende skal tilpasse sig parkens regler, når de opholder sig i området.

Night game drive

En safari efter mørkets frembrud. Mange af savannens dyr er særligt aktive om natten (nocturnal), hvorfor det er et fantastisk tidspunkt at tage på safari.

Nocturnal

En betegnelse for de dyr, der er aktive om natten. Hvis du er på night game drive, er der stor sandsynlighed for at se nocturnal dyr.

Ranger

En sikkerhedsvagt, der beskytter parkerne. Udover at vogte parkerne holder rangerne også øje med bushen og hjælper, hvis nogle har behov for hjælp.

Safari

Betyder “at rejse” på det afrikanske sprog Swahili. På rejseindustrisprog betyder safari, at man oplever dyr på den afrikanske savanne. Udover at være en kæmpe oplevelse, er safari også en øl fra Tanzania.

San-folk

Er en af Afrikas ældste kulturer. Oprindeligt stammer San-folket, der også er kendt som Buskmænd, fra den sydlige del af Afrika, og har tilbage i tiden været samlere og jægere. San-folket er bushfolk, og flere af dem lever den dag i dag under vanskelige forhold.

Savanne

En græsbevokset slette med spredte træer og buske. Der veksles mellem tør- og regntid og frodigheden på savannen veksler derved også.

Sundowner

En drink ved solnedgang. Efter en lang og oplevelsesrig dag er en sundowner en perfekt afslutning.

Sunset Game Drive

En safari efter mørkets frembrud. Det er en meget speciel oplevelse, hvor det er muligt at se de mange nataktive dyr (nocturnal) på savannen.

The Big Five

Elefanten, bøflen, leoparden, næsehornet og løven. The Big Five er en gammel jagtbetegnelse for, hvilke fem dyr der var sværest og farligst at nedlægge.

The Great Migration

Også kendt som den store (gnu)vandring, er et fascinerende bekendtskab. Hvert eneste år vandrer omkring 2 millioner dyr mellem Serengeti i Tanzania og Masai Mara i Kenya. Flokken består primært af gnuer, men også gazeller og zebraer gør dem følge.

The Small Five

Elefantspidsmusen, bøffelvæveren, leopardskildpadden, næsehornsbillen og løvenmyren går under dæknavnet, the Small Five.

Tusker

Bag ordet tusker gemmer der sig et dyr: Elefanten. Tusker betyder stødtænder på dansk, og dette er elefantens kælenavn. Udover at være et kælenavn er tusker også en kenyansk øl.

Ugali

En grød, der laves på majs eller kassava, som kommer fra maniokplanten. Grøden kommer med enten fisk, kød eller grøntsager. Før eller siden på din safari støder du nok på en ugali – i hvert fald hvis du skal til et af de østafrikanske lande, f.eks. Tanzania.

Walking safari

En safari til fods, ligesom bushwalk. Safarien varer ca. en time, hvor en guide viser dig savannen og dens dyr. På turen kan man være heldig at møde eksempelvis zebraer, elefanter og bøfler, og for en sikkerheds skyld er der en bevæbnet vagt med.

Wild camp

En teltlejr, der er beliggende i et naturområde. Teltene er så høje, at du kan stå oprejst, der er gulve og sågar toilet og bad. Du kan stå op og gå i seng med de vilde dyr, hvilket er en fantastisk oplevelse. Og så bor du lige på tærsklen til nationalparkerne.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende