TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE

Robben Island

23.05.2018
Vis alle indlæg

Udsigt til Robben Island

Skummende hav, klipper og uendelighed. Det er, hvad man umiddelbart kan se, når man kigger ud over havet fra Cape Town. Men i det fjerne kan man ane Robben Island.

Robben Island er en af Cape Towns største seværdigheder. Den lille klippeø er et vidnesbyrd om en tid, landet aldrig glemmer.

Læs mere om Robben Island, og bliv klogere på øens historie herunder!

Hvor ligger Robben Island?

Pingviner

 

Robben Island ligger ud for Cape Towns kyst.

Klippeøen, der ligger i Table Bay, skyder kun 30 meter op over havets overflade.

Den 5,7 km2 store ø har et rigt dyreliv. Tidligere kunne man bl.a. opleve sæler, pingviner og skildpadder, men i dag er der størst chance for at opleve pingviner og af og til spotte hvaler fra øen. Robben betyder sæl på gammel hollandsk, og øen kaldes derfor nogle gange for sæløen.

Robben Islands historie

Indgang til fængslet

Den sydafrikanske ø har gennem tiden været brugt til mange forskellige foretagender, heriblandt psykiatrisk sygehus, postkontor og militærbase.

Dog er Robben Island nok mest kendt for sin status som fængsel.

Fra hollændernes komme i 1600-tallet har øen nemlig mest været brugt som fængsel. Fra 1961 blev øen brugt til et topsikret fængsel til politiske fanger, der var modstandere af apartheidstyret, som mente at hvide og sorte skulle leve adskilt.

Nelson Mandela – Robben Islands mest kendte fange

Fængselsgang

En af fængslets mest kendte politiske fanger er Nelson Mandela, der var en del af ANC. African National Congress var en befrielsesbevægelse, der gik ind for et land uden raceskel.

Efter flere års konflikt mellem sorte og hvide i Sydafrika, begyndte bevægelsen en væbnet kamp mod apartheidregimet i 1961, hvorefter Robben Island begyndte at modtage de politiske fanger.

Nelson Mandela blev i sin kamp mod apartheid idømt livsvarigt fængslet og sad indespærret på fængselsøen i næsten 18 år, fra 1964 til 1982. Mandela, som var kendt som fange nummer 466, blev i 1994 den første demokratisk valgte præsident i Sydafrika. Valget blev også den endelige afslutning på apartheidstyret.

Hvad kan man opleve på øen?

Vagttårn

Siden 1996 har Robben Island huset et museum.

I 1999 blev Robben Island optaget på UNESCOs Verdensarvsliste. Den sydafrikanske ø fik anerkendelsen pga. bygningernes vidnesbyrd om en svunden tid, der viser landets dystre historie og fordi øen, på trods af historien, symboliserer menneskets frihed og demokrati.

Øen, som i dag kan betegnes som en museumsø – og mindesmærke for apartheidtiden – giver et særligt indblik i, hvordan forholdene var for styrets modstandere under apartheid.

Allerede fra starten af en rundtur til øen kan det næsten føles som at komme tilbage i tiden. Det er nemlig den samme båd, som fangerne blev fragtet frem og tilbage til fængselsøen i.

På øen kan du bl.a. opleve Nelson Mandelas celle under en guidet rundvisning i fængslet, men du får også mulighed for at se selve øen, hvor du bl.a. kan opleve øens pingviner.

Vil du opleve Robben Island?

Tag med TourCompass på safari i Sydafrika og kombinér safarien med en afsluttende rejse til Cape Town.

Her kan du få indblik i landets historie på bl.a. Robben Island, der er et must-see i Cape Town.

TourCompass– Kom helt tæt på!