TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerHvornår er det bedst at besøge Kenya?

Hvornår er det bedst at besøge Kenya?

03.04.2018  |  opdateret: 13.10.2022
Vis alle indlæg

Giraffer på savanne i Masai Mara

Hvis du gerne vil opleve en klassisk safaridestination, skal du tage på safari i Kenya.

Det østafrikanske land har et enestående dyreliv og smukke nationalparker, som danner rammerne for uforglemmelige oplevelser.

Men hvornår er det bedst at besøge Kenya?

Herunder kan du læse mere om Kenyas vejr og dyreliv på forskellige tidspunkter af året.

Bemærk: Vejret i Kenya varierer alt efter, hvor du befinder dig i landet. Denne guide er derfor primært henvendt til dig, der vil til naturreservatet Masai Mara.

Vejret i Kenya

Masai Maras savanne i juli

Ækvator løber direkte igennem Kenya, og landet har derfor ikke vinter og sommer, som vi kender årstiderne herhjemme.

Kenya har derimod sæsoner med tørtid og regntid.

Tørtiden løber fra juni til oktober, og de to regntider ligger normalt fra:

  • April til slut maj – også kendt som den ”store” regntid.
  • Slut oktober til december, der også kendt som den ”lille” regntid.

Regntiderne kan dog rykke sig lidt fra år til år.

På grund af Kenyas placering på ækvator, kan du forvente et tropisk klima med varmt vejr året rundt. Dagtemperaturerne svinger i gennemsnit fra 22-27°C i løbet af året alt afhængigt af, hvor i landet du befinder dig.

Dyrelivet i Kenya

Elefantflok i Masai Mara

Kenya er kendt for at holde verdens største koncentration af vilde dyr i nogle perioder af året. Men der er rigtig gode muligheder for at opleve det flotte og varierede dyreliv hele året rundt.

I Kenya lever bl.a. The Big Five (de fem store); løven, leoparden, elefanten, bøflen og næsehornet. The Big Five er en gammel jagtbetegnelse, der blev brugt om de fem dyr, der var sværest og mest farlige for jægere at nedlægge. I dag bruges betegnelsen også om safari. The Big Five er bedst at opleve i perioderne uden for den store gnuvandring.

Derudover kan du opleve flodheste, geparder, zebraer og mange, mange flere vilde dyr. Kenya er også et paradis for fugleentusiaster med mellem 600 og 1.000 forskellige arter i landet.

Et af højdepunkterne i Kenya er den store migration af gnuer, hvor ca. 2 millioner gnuer, zebraer og gazeller vandrer mellem Serengeti Nationalpark i Tanzania til Masai Mara-reservatet i Kenya i deres søgen efter frisk føde og vandforsyninger.

Vejr og dyreliv året rundt

Kenya byder på et utroligt dyreliv, der kan opleves hele året rundt.

De åbne sletter i Masai Mara betyder, at du, uanset hvornår du besøger Kenya, kommer hjem med en masse dyreoplevelser i bagagen.

Dog er det vigtigt at være opmærksom på besøgstidspunktet, hvis du gerne vil have nogle helt specifikke oplevelser, f.eks. den store gnu-migration i Masai Mara-naturreservatet.

Januar- marts: Frodigt landskab og lune temperaturer

Løveunge i Masai Mara

Januar til marts er de varmeste måneder i Kenya, hvor den gennemsnitlige dagtemperatur ligger på 26-27°C og landet har meget lidt regn.

Månederne er lige efter den ”lille” regntid, så du kan forvente et frodigt og grønt landskab. Landskabet bliver dog mindre grønt, jo længere hen på månederne vi kommer.

Et besøg i Kenya på dette tidspunkt er en smuk oplevelse, fordi du får en lille mængde nedbør, mildt vejr og et frodigt terræn.

Perioden er også god, hvis du gerne vil opleve Kenyas fantastiske fugleliv. Mange fuglearter er nemlig migreret til Kenya fra Europa for at overvintre på dette tidspunkt.

→ Besøg Kenya i perioden januar-marts, hvis du gerne vil opleve:

  • årets varmeste temperaturer og begrænsede mængder regn
  • frodigt, grønt landskab
  • fugle, der overvintrer

April-maj: Regntid og “private” safarioplevelser

Thompson gazeller og en mørk himmel i Masai Mara

I april (nogle gange fra slut marts) til maj ligger den ”store” regntid. Månederne er varme, og de gennemsnitlige dagtemperaturer ligger på 24-25°C.

Den store regntid giver i perioder meget regn. Dog skal du ikke lade dig afskrække af regnen. Den falder typisk intenst over en kort periode, typisk om eftermiddagen, aftenen eller natten, hvorefter vejret er godt. Regnen påvirker derfor ikke selve safaridelen af din tur. Regnen er desuden med til at friske naturen op med nye vandforsyninger til floder og vandhuller. Kenya viser sig altså fra sin bedste side med den smukke grønne og frodige natur.

På trods af regntiden er der mange gode grunde til at tage af sted på dette tidspunkt.

I april og maj er der nemlig færre besøgende end ellers. Det kan give følelsen af, at du får en mere privat safarioplevelse end i højsæsonen. Derudover er regntiden et rigtig godt tidspunkt, hvis du godt kan lide at tage billeder. Skyerne giver nemlig en smuk kontrast til dine billeder, som du ikke får, hvis himlen er helt blå.

Du får altså en særegen og frodig oplevelse, hvis du tager på safari uden for sæson.

→ Besøg Kenya i perioden april-maj, hvis du gerne vil opleve:

  • varmt vejr med høje dagtemperaturer
  • frodigt landskab med fyldte vandhuller og floder
  • en mere privat safarioplevelse, fordi regnen giver færre besøgende

Juni-første halvdel af oktober: The Great Migration i Masai Mara-reservatet

Gnuer ved mara-floden

Juni til oktober byder på lunt vejr med meget lidt regn, og er karakteriseret ved normalvis at være den ”tørre” periode. De gennemsnitlige dagtemperaturer ligger på 22-26°C, og juni-august er årets koldeste måneder. Vær opmærksom på, at det kan være køligt morgen og aften, især i de danske sommermåneder.

Denne periode kommer lige efter den ”store” regntid og derfor er græsset højt i starten, hvilket kan gøre det sværere at spotte dyrene. Men som dagene skrider frem, bliver vegetationen mindre og vandhullerne og floderne tørrer langsomt ud. Dyrene er derfor nødt til at samle sig omkring de få vandhuller, der stadig har vand, hvilket gør det nemt at spotte dyrene, især fra midten til slutningen af denne periode.

Fra slutningen af juni begynder store zebraflokke at komme til Masai Mara for at spise det grove græs – og begivenheden er begyndelsen til The Great Migration i Masai Mara, der peaker mellem juli og september. Dyrene opholder sig kortvarigt i reservatet, inden de igen krydser Mara-floden tilbage til Serengeti Nationalpark i Tanzania i september/oktober – alt afhængigt af hvornår regnen falder.

Perioden tiltrækker mange besøgende pga. den store gnuvandring.

→ Besøg Kenya i perioden juni til sidste halvdel af oktober, hvis du gerne vil opleve:

  • store flokke af gnuer i Masai Mara under migrationen
  • dyrelivet ved vandhullerne
  • behagelige dagtemperaturer og årets tørreste måneder

Sidste halvdel af oktober til december: Store elefantflokke og fugleliv

Lillabrystet ellekrage i Masai Mara

Fra midt oktober starter den ”lille” regntid. I disse måneder ligger dagtemperaturen på ca. 24°C i gennemsnit.

Perioden kommer efter den lange periode med tørtid, og derfor vil naturen i starten være bar, hvilket gør det nemt at spotte dyr, der samles om vandhullerne. Men med regnen kommer også Kenyas billedskønne grønne og frodige natur. Der er færre besøgende, hvilket kan give en mere privat safarioplevelse på game drive end mellem juni og oktober.

Efter The Great Migration er tilbage i Tanzania, vender de store elefantflokke tilbage til Masai Mara-reservatet. Elefanterne har nemlig trukket sig væk fra naturreservatet, mens de mange gnuer, zebraer og gazeller har været på besøg fra Tanzania. Dog kan du stadig opleve de mange bosiddende gnuer, zebraer og gazeller i reservatet.

Fra midten af oktober og frem til april begynder fugle at komme til Kenya fra Europa for at overvintre i Kenyas lune klima.

→ Besøg Kenya i perioden sidste halvdel af oktober-december, hvis du gerne vil opleve:

  • store elefantflokke
  • fugle, der overvintrer
  • at have en mere privat safari, pga. færre besøgende

Se vores rejser til Kenya herunder:

Vil du vide mere om Kenya?

Bemærk, at ovenstående guide er vejledende, og anbefalinger kan ændre sig løbende.

Vi anbefaler derfor, at du kontakter vores rejsekonsulenter, så du er sikker på at komme afsted på det bedste tidspunkt for dig og på en tur, der matcher dine forventninger.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende