TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerJuletraditioner i Afrika

Juletraditioner i Afrika

08.11.2018
Vis alle indlæg

Stearinlys

Julen i Afrika fejres med mange forskellige traditioner, og flere af dem minder faktisk om de traditioner, vi har herhjemme.

Hvad med at pynte et cyprestræ i Kenya? Eller synge julesange i Cape Towns botaniske have?

Den største forskel på vores og den afrikanske jul er varmen. Julemånederne ligger nemlig i mange af de afrikanske landes sommer.

Midnatsmesse og cyprestræer i Kenya

Julen i Kenya minder lidt om den jul, vi fejrer herhjemme. Englænderne bragte flere af deres egne juletraditioner med til Kenya under kolonitiden, men julen er dog ikke lige så kommercialiseret i Østafrika, som den er i vesten.

Traditionen med at have et juletræ er en af de skikke, som stadig findes i Kenya. I Kenya bruger befolkningen cyprestræer som juletræ, og træet bliver pyntet op til jul, ligesom vi kender det herhjemme. I gaderne er huse og kirker pyntet med farverige balloner, bånd, papirdekorationer og nogle gange blomster.

I juletiden samles familien, og kenyanerne, der bor i byerne, rejser tilbage til de landsbyer, de kommer fra, for at tilbringe julen med deres familie. Julemåltidet spises sammen med familien, og her bliver der ofte serveret enten barbecuemarineret ged, får, ko eller kylling, som spises sammen med chapati (fladbrød).

En anden almindelig skik er at deltage i en midnatsmesse d. 24. december, hvor der bliver sunget salmer, og hvor kenyanerne ønsker venner og familie ’heri ya Krismasi’, som betyder glædelig jul på Swahili.

Kylling og kartofler til jul i Uganda

Julen i Uganda er ikke noget, der kan mærkes i det ganske land. Det sted, hvor man tydeligst mærker, at det er jul, er i Ugandas hovedstad, Kampala, hvor nogle af byens gader er pyntet med lys.

For mange mennesker i Uganda er det ikke almindeligt at give gaver til hinanden i julen, fordi mange lever i fattigdom. Men hvis de endelige giver gaver, er det typisk spiselige gaver som kød, sukker eller noget familien selv har dyrket på deres marker.

Op til jul spiser familien et lækkert måltid, som er anderledes end det, de normalt spiser. I de landlige områder består kosten primært af bønner og bananer eller afgrøder, som familien har dyrket på deres marker. Til jul består måltidet f.eks. af oksekød eller kylling med kartofler eller ris.

Udover julemåltidet går mange også i kirke d. 24. december. Det er almindeligt at tage sit flotteste tøj på i kirken, og kvinderne er klædt i traditionelle farverige kjoler med matchende turbaner.

Julesalmer og skaldyr i Sydafrika

Julemiddag

Briternes traditioner har også influeret flere af de sydafrikanske juletraditioner.

Sydafrikanerne udveksler f.eks. gaver om morgenen d. 25. december, hvorefter den store julemiddag bliver spist. Julemiddagen foregår ofte udenfor på terrasser eller i haver, da det er sommer i Sydafrika i julemåneden. Festmåltidet er meget afslappet, og derfor er venner – og sågar fremmede – nogle gange inviteret med til måltidet.

Der er ikke rigtig nogle traditioner for, hvad julemiddagen skal bestå af, så de sydafrikanske familier spiser mange forskellige ting. Nogle af de typiske juleretter er glaseret skinke og kalkunsteg, og andre spiser skaldyr til forret.

En populær måde at bruge juleaften på, er at deltage i et ”carols by candlelight”-arrangement, hvor

sydafrikanerne samler sig i grupper for at synge julesalmer. Nogle steder er der et orkester og kor, som man kan komme og høre og synge julen ind med.

Hvis du kunne tænke dig at fejre juleaften på sydafrikansk vis, kan du f.eks. deltage i carols by candlelight i Kirstenbosch Botaniske Have, ved amfiteatret på Victoria og Albert Waterfront eller på flere vingårde uden for Cape Town.

Julesalmer i Botswana

I Botswana pynter de op derhjemme i højtiden ligesom mange gør i Danmark.

Juleaften bliver tilbragt sammen med familie, hvor de synger julesalmer. Om morgenen d. 25. december udveksler hele familien gaver, ligesom der er tradition for i England. En stor del af befolkningen i Botswana lever i fattigdom, og derfor er gaverne ofte hjemmelavede.

Efter gaveudvekslingen spiser familien julemiddag sammen, hvor den botswanske nationalret, seswaa, typisk bliver serveret. Seswaa er en stuvning af okse- eller gedekød, der serveres med majsgrød. Kødet, der serveres, er ofte et dyr fra familiens gård, som de selv slagter op til jul.

Dem, der elsker det festlige ved højtiden, holder nogle gange en julefest, som varer i flere dage.

Julefejringen i Botswana byder på endnu en tradition, der stammer fra England. D. 26. december fejrer indbyggerne nemlig ”Boxing Day”. På denne dag udveksles der endnu flere gaver. De fleste i Botswana bruger dagen på at slappe af sammen med familien.

Majsgrød til jul i Tanzania

I Tanzania bliver julen fejret d. 25. december. Fejringen starter med, at kristne tanzaniere tager til gudstjenester, hvorefter de spiser et julemåltid.

Julemiddagen består ofte af ugali, som er en slags majsgrøs, og hvis de har råd, serveres der også kylling eller fisk.  Derudover spises der ”pilau” som er en krydret risret, som eventuel serveres med kød eller skaldyr.

Udover julemåltidet udveksler nogle familier også gaver, som ofte er hjemmelavede.

Det sted, hvor det er tydeligst at mærke, at det er jul, er i Dar es Salaam, som er Tanzanias største by. Her er shoppingcentre pyntet med lys, og nogle steder er der også sat juletræer op.

Byens katolske kirke er også julepyntet med stearinlys og blomster, og juleaften afholder kirken en midnatsmesse.

Vil du opleve de afrikanske juletraditioner?

Strand

Hvis du drømmer om at komme væk fra julens stress og jag herhjemme, så tag til Afrika på juleferie.

Foruden de mange safari- og badeferieoplevelser, som du er garanteret at opleve, er du måske også heldig at opleve nogle af ovenstående afrikanske juletraditioner.

TourCompass– Kom helt tæt på!