Tlf. 89 93 43 89 | Alle hverdage 9 - 16
ForsideInfo & KontaktNyheder og rejseartiklerDen store Kilimanjaro-guide

Den store Kilimanjaro-guide Posted on:

Kilimanjaro

Bjerget Kilimanjaro ligger i nationalparken af samme navn. Du finder Kilimanjaro Nationalpark nord for byen Moshi i den nordøstlige del af Tanzania. Nationalparken ligger på og omkring bjerget Kilimanjaro, som er Afrikas højeste bjerg (5895 meter over havets overflade).

Nedenstående guide, med trekking tips, er lavet specielt til dig, som drømmer om at rejse til Tanzania for at bestige Kilimanjaro, det enorme og fascinerende bjerg.

Hvornår er det bedste tidspunkt til at bestige Kilimanjaro?

Ønsker du bestige Kilimanjaro, er det en god ide at undersøge, hvornår der er størst mulighed for at opleve fuldmånen. Det er en helt unik og fantastisk følelse at klatre til toppen af Afrika, i fuldmånens skær, og dette vil absolut blive højdepunktet på din drømmerejse.

Kilimanjaro kan sagtens bestiges året rundt. Vejret er som regel pålideligt, og der forekommer lune temperaturer hele året. Den egentlige regnsæson sker fra slutningen af marts til midten af maj, og du kan derfor opleve kraftige regnskyl, og tunge skyer som kan blokere for sigtbarheden.

Hvilken Kilimanjaro-rute er bedst og hvor lang tid tager det at bestige Kilimanjaro?

Med Afrika-Safari.dk bestiger du Kilimanjaro ad Machame ruten til toppen, Uhuru Peak. Turen varer i alt 6 dage, heraf 4½ dages opstigning og 1½ dags nedstigning. Denne rute er bedst for din akklimatisation, som betyder, at din krop langsomt vænner sig til klimaforandringerne på vejen op ad bjerget. Machame ruten er 100 km (62 km op til bjergtoppen og 38 km nedstigning fra toppen). Ruten er desuden kendt for at være utrolig smuk, og du vandrer op ad bjerget på den sydvestlige side og ned af sydsiden.

Hvordan bestiger man Kilimanjaro?

Trekking på Kilimanjaro
Du bestiger bjerget i en gruppe på 8 gæster. Du vil blive sammensat med andre af vores gæster fra Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Storbritannien, og herudover kan der også forekomme andre nationaliteter. Er du en del af en gruppe (på over 8 personer), som ønsker at bestige Kilimanjaro sammen, kan dette sagtens lade sig gøre. I skal blot ringe eller kontakte os gennem vores hjemmeside.

Med på turen vil der være en guide, en kok som tilbereder dine måltider samt professionelle bærere, der tager sig af al udstyr og telte. Bærerne går i forvejen, så telte og udstyr står klar, når du ankommer til de forskellige camps.

Når du bestiger Kilimanjaro oplever du 5 forskellige vegetationszoner:

Zone 1 (800-1800m):
Dyrket landbrugsområde, hvor størstedelen bliver
brugt til kaffeplantager. Fra disse områder kommer
noget af den bedste kaffe i Afrika.

Zone 2 (1800-2800m):
Her bliver du imponeret af skovområdet og den
yndige jungle, som har nogle af de højeste træer,
du nogensinde har oplevet.

Zone 3 (2800-4000m):
Område med lyng, vildt græs og klippet underlag.
Skyerne er her i dit højdeniveau, og temperaturerne
kan nå op på +40 grader om dagen og falde til
0 grader om natten.

Zone 4 (4000-5000m):
Kendt som Kilimanjaros højlandsørken med vulkansten,
både store og små. Temperaturerne kan ligeledes svinge
fra +40 grader til frysepunktet på en og samme dag.

Zone 5 (5000-5895m):
Toppen af Kilimanjaro hvor du oplever sne, is og
kæmpe gletsjere. Temperaturerne varierer fra -18
til -26 grader. Her skal du huske at nyde den
ubeskrivelige udsigt og tanken om, at du nu står
på toppen af Afrika!

Når du har besteget Kilimanjaro, kan du se tilbage på en tur, hvor du på vejen op har oplevet alle årets fire sæsoner og en svingende temperatur, alt efter hvilken vækstzone du har været i. Du har startet din bestigning i Zone 1, som havde en gennemsnitstemperatur på 21-27 grader til du i Zone 5 har oplevet temperaturer fra -18 til -26 grader.

Hvilke vaccinationer er nødvendige til bestigning af Kilimanjaro?

Inden du rejser til Tanzania for at bestige Kilimanjaro, råder vi dig til at kontakte din praktiserende læge, speciallæge eller en autoriseret vaccinationsklinik. På www.vaccination.dk kan du læse mere om, hvilke vaccinationer du skal have før rejsen til Tanzania. Det er vigtigt, at du medbringer din vaccinationsattest ved indrejse til Tanzania.

Hvilken fodtøj skal du bestige Kilimanjaro i?

Vegetation Kilimanjaro
Du bestiger bjerget i vandrestøvler, der ikke er for lette
og ikke for tunge. Støvlerne skal være varme, vandtætte
og gerne med ankelstøtte. Hertil er det godt at have benvarmere til underbenet, der kan spændes fast til dine vandrestøvler. Sørg for kun at have fodtøj med,
som er gået til.

Det er vigtigt at du medbringer:

  • Vandresokker til områder, hvor der er varmt
  • Uldsokker til områder, hvor der er koldt
  • Strømper (under de andre sokker), som er
    svedtransporterende, så fødderne holdes tørre,
    og du på den måde undgår vabler.

Du kan læse mere om, hvad vi anbefaler dig at pakke til turen på vores side med praktisk information. Her får du også mere information omkring visum, vaccinationer og meget andet.

Hvad er symptomerne på højdesyge?

På grund af den store højdeforskel mellem bund og top kan højdesyge ramme alle, uanset hvilken form du er i. Kilimanjaro er ikke et teknisk svært bjerg at bestige, og vi kan ikke på forhånd sige, om du kan rammes af højdesyge eller ej.

Akklimatisering er en proces, hvor kroppen gennem langsom opstigning vænner sig til iltmangel. Højdesyge er kroppens reaktion på iltmangel. Jo højere op ad bjerget du bevæger dig, jo mindre er iltindholdet i luften. En tommelfingerregel siger, at du højst må sove 300-500 meter højere end dagen før, for at opnå en god akklimatisering. Her er udfordringen ved at bestige Kilimanjaro, da de forskellige camps ligger 800-1000 højdemeter fra hinanden.

Symptomerne på højdesyge kan være hovedpine, utilpashed, svimmelhed, søvnløshed, kvalme og appetitløshed. Denne type højdesyge går ofte væk i løbet af natten, eller hvis du bliver en ekstra dag i samme højde. Udvikler symptomerne sig i forbindelse med videre bestigning af bjerget, kan det udvikles til opkast, gangbesvær, koordinationsvanskeligheder, tør hoste mv. Det er meget vigtigt at komme i lavere højde, når disse symptomer forværres.

Læs om vores spændende rejser til Kilimanjaro og bestig kilimanjaro, f.eks. via Machame-ruten.

Læs andre praktiske informationer om Kilimanjaro.

Nyhedsbrev

Gå ikke glip af en masse spændende inspiration og gode rejsetilbud. Tilmeld dig vores nyhedsbrev i dag!