TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerHvornår er det bedst at besøge Botswana?

Hvornår er det bedst at besøge Botswana?

08.11.2019  |  opdateret: 12.12.2022
Vis alle indlæg

Okavango, Botswana

Vil du have helt unikke safarioplevelser og ovenikøbet nogle af Afrikas mest eksklusive? I naturområder som Okavango-deltaet og Chobe Nationalpark i Botswana får du netop dette.

Men hvornår er det bedst at besøge Botswana?

Herunder kan du læse mere om klimaet i Botswana og hvad du kan opleve i de forskellige sæsoner.

Bemærk: Guiden er vejledende

Klima i Botswana

Botswana byder på fænomenale oplevelser året rundt. Men alt efter, hvad du gerne vil opleve, er det godt at være opmærksom på besøgstidspunkt.

Botswana er en indlandsstat i det sydlige Afrika og har et semitørt klima.

Selvom Botswana er tørt det meste af året, er der også perioder med regn, og sæsonerne kan derfor deles op i en tør- og en regnsæson. Regnsæsonens nedbør bidrager til en stor biodiversitet i landet, hvor du finder en enorm variation i landskaberne.

Vejret varierer meget lidt i landets forskellige områder, og overordnet set ligger sæsonerne som beskrevet herunder. Der kan dog være lokale variationer, f.eks. i Chobe Nationalpark og Okavango-deltaet.

Hvornår er regnsæsonen i Botswana?

Flodhest, Chobe

Regnsæsonen i Botswana ligger mellem november og marts.

Perioden er også kendt som Botswanas sommer og er karakteriseret af en kombination af meget høje temperaturer – nogle dage over 40 grader – og risiko for tordenbyger og regn, der dog primært falder i eftermiddagstimerne. Det regner mest i januar og februar, hvor regnen kan strække sig over længere perioder.

Regntiden er måske den mest fotogene årstid med et frodigt, grønt landskab og dramatisk farvespil på himlen.

Dyrene har nemmere ved at gemme sig i denne periode, men til gengæld bliver der født mange dyreunger, som tiltrækker rovdyr som løver, leoparder og hyæner, der er på udkig efter et nemt bytte.

Hvis du er vild med fugle, skal du rejse til Botswana i regnsæsonen. I disse måneder er der nemlig masser af mulighed for at opleve både herboende og migrerende fugle, som også yngler i denne periode.

Hvornår er tørsæsonen i Botswana?

Giraffer ved vandhul, Botswana

Tørsæsonen i Botswana ligger mellem april og oktober.

Perioden kaldes også Botswanas vinter og er generelt karakteriseret af skyfri, blå himmel og næsten ingen regn. I starten af perioden er dagtemperaturerne stadig meget varme, men falder løbende til et mere behageligt niveau for så at stige, når regnsæsonen igen banker på. Det kan blive køligt om aftenen og morgenen, så det er en god idé at pakke varmt tøj, hvis du skal på morgen- eller natsafari.

Landskabets farver begynder at falme, træerne taber deres blade og dyrene får sværere ved at gemme sig i buskadset, der før var så frodigt. Derudover bliver vand i højere grad en mangelvare, og de mange dyr samler sig gerne ved vandhuller og floder i tørsæsonen, hvilket gør dem nemmere at få øje på.

Vejret i Okavango-deltaet

Okavango delta

Midt i den ellers tørre Kalahari-ørken ligger det frodige Okavango-delta, som er blandt de smukkeste steder i Afrika. Det 14.000 km2 store område består af et komplekst netværk af floder, som årligt bliver oversvømmet.

Hvad kan du opleve i Okavangos regnsæson?

Regnsæsonen (november til marts) er pudsigt nok det tidspunkt, hvor der er mindst vand i deltaet.

Dyrene opholder sig nær vand og de vil derfor være at finde i hjertet af deltaet, hvor der er vand året rundt.

Du kan generelt forvente:

  • Færre dyr end i tørsæsonen, som samler sig i hjertet af deltaet
  • Dyreunger, som tiltrækker rovdyr
  • Masser af fugle, både herboende og migrerende fugle
  • Meget varmt vejr og eftermiddagsregn
  • Dele af deltaet kan blive utilgængelige

Hvad kan du opleve i Okavangos tørsæson?

I tørsæsonen (april til oktober) er vandstanden i Okavango-deltaet på sit højeste. Regnen, der falder i Angolas højland 6 måneder tidligere, fylder Okavango-floden med så meget vand, at floden løber over sine bredder og fylder deltaet med vand i tørsæsonen.

Tørsæsonen anses generelt for at være blandt de bedste tidspunkter at besøge deltaet, da der kommer mange dyr hertil, specielt fra juni og frem, hvor deltaet er ved at være fyldt. Eksempelvis vandrer tusindvis af Botswanas 130.000 elefanter hertil for at drikke af vandet i de permanente vandhuller.

Den øgede mængde vand i deltaet giver også gode muligheder for at sejle i deltaets lave vand i en mokoro (traditionel kano).

Du kan generelt forvente:

  • Vandstanden er på sit højeste
  • Mildere og tørrere vejr, samt færre myg
  • Godt tidspunkt at sejle i mokoro
  • Migrerende dyr, der søger efter vand
  • Højsæson, hvilket kan gøre turen dyrere

Vejret i Chobe Nationalpark

Chobe, solnedgang

Chobe Nationalpark har en varieret natur takket være Chobe-floden og parkens forskellige økosystemer.

Dyrelivet er rigt og mangfoldigt, og der er rig mulighed for at komme helt tæt på dyrene på såvel en traditionel safari som en safari på vand.

Hvad kan du opleve i Chobes regnsæson?

Regnsæsonen i Chobe Nationalpark følger i høj grad sæsonerne for hele Botswana. Det ellers tørre landskab bliver grønt og frodigt, og der er generelt færre besøgende end i tørsæsonen. Tidspunktet er specielt godt, hvis du gerne vil opleve fugle og dyreunger.

Du kan generelt forvente:

  • Masser af fugle
  • Et mere spredt dyreliv, fordi der er nemmere adgang til vand
  • Meget varmt vejr og risiko for regn
  • Lavsæson = færre besøgende

Hvad kan du opleve i Chobes tørsæson?

I tørsæsonen forsvinder den nemme adgang til vand, da vandhullerne tørrer ud forskellige steder i Botswana, og dyrene bevæger sig i stedet mod Chobe-flodens bredder, der bliver et mekka for de mange tørstende dyr.

F.eks. kan du opleve en god portion af Botswanas 130.000 elefanter i tørsæsonen – indimellem op mod 50.000 elefanter, der samler sig ved flodbredden for at udnytte flodens vandressourcer. Faktisk har Chobe-floden i denne periode én af de største koncentrationer af elefanter i verden – hvis ikke den største.

For mange er tørsæsonen det bedste tidspunkt at besøge Chobe, da det regner mindre og dyrene er nemmere at få øje på. Til gengæld har området også flere besøgende, og priserne kan derfor være højere end ellers.

Du kan generelt forvente:

  • Bedre vejr (mindre regn) end i regnsæsonen
  • Tørre og støvede landskaber
  • Smukke solnedgange ved floden
  • Højsæson = Flere besøgende, specielt mellem juli og oktober

Se vores rejser til Botswana herunder:

I Botswana får du fantastiske oplevelser året rundt.

Hvis du er i tvivl om, hvornår du skal tage af sted, er du velkommen til at kontakte vores rejsekonsulenter, som sidder klar til at hjælpe dig.

Bemærk: Ovenstående guide er vejledende og anbefalinger kan løbende ændre sig. Tjek altid vejrudsigten på destinationen inden afrejse.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende