Tlf.89 93 43 89 | Alle hverdage 9 - 16
ForsideInfo & KontaktNyheder og rejseartiklerOplev ”The Big Five” i Afrika

Oplev ”The Big Five” i Afrika Publiceret:

Serengeti-121-680x280resized

Mange tager i dag på safari i Afrika for at spotte og tage billeder af ”The Big Five”. Men ved du hvad ”The Big Five” betyder, og ikke mindst hvad det er? Hvorfor er det, at lige præcis ”The Big Five” er så specielt at opleve på en safarirejse?

Hvad er ”The Big Five”?

”The Big Five” er en gammel jagtbetegnelse for de dyr, der er sværest for en jæger at nedlægge. Det er løven, leoparden, elefanten, næsehornet og bøflen der sammen udgør ”The Big Five”. Det er ikke på grund af dyrenes fysiske størrelse, men derimod sværhedsgraden og den fare der er involveret i at jage disse dyr. Hvis du spotter alle disse dyr på din safari, kan du betragte det som en succesoplevelse!

Hvad kendetegner dyrene i ”The Big Five”?

Løven

En typisk løveflok består af 2-4 voksne hanner, 10-15 hunner
og deres unger. I en løveflok er hannerne vandret til udefra,Serengeti-47-300x200resized
mens hunnerne alle er beslægtede med hinanden.
Hunnerne lever i flokken hele livet, med mindre de er nødsaget til at blive splittet på grund af fødemangel. Hanløverne tvinges derimod til at forlade flokken, når de begynder at kunne konkurrere med løveflokkens alfahan.

Løvens foretrukne bytte er de mellemstore pattedyr, så som gnuer, zebraer og større antiloper. Hunnerne jager sammen i flok, og når byttet er nedlagt, kommer hannerne for at spise først. En stor del af løvernes føde består dog af ådsel, som de stjæler fra andre rovdyr.

Drømmer du om at spotte løven på din safarirejse, skal de
opsøges på sletter og åbne græsområder.

Leoparden

Leoparden jager alene og færdes både på jorden og i træer. Serengeti-154-300x200resized
Leoparden er mest aktiv om natten, og bruger derfor det meste af dagen på at sove i et træ eller buskads. Leopardens føde består af alt fra biller til antiloper, men den foretrækker dog bytte på størrelse med den selv. Hvis der er andre dyr i området, slæber leoparden sit bytte med op i et træ for at forhindre rovdyrene i at stjæle det. Hunnerne er hovedsagligt alene om opfostringen af leopardungerne.

Du kan være heldig at spotte leoparden i ørkener, på savannen, i tæt regnskov og i forstæder til storbyer.

Elefanten

Den afrikanske elefant kendetegnes på dens enorme størrelse
og ikke mindst de veludviklede stødtænder. Elefanter lever i
familiegrupper bestående af hunelefanter og deres unger. Tarangire-63-300x200resized
Du kan formentlig opleve, at der er omkring 10 elefanter i en flok, men det er ikke ualmindeligt at spotte elefantflokke på over 20 elefanter.

En elefant har seks sæt kindtænder i over- og underkæben. Sliddet på kindtænderne er afgørende for, hvor gammel elefanten bliver. Når det sidste sæt kindtænder er nedslidt, kan elefanten ikke bearbejde føden, og den dør derfor af sult. Dette sker typisk, når elefanten er mellem 50 og 60 år gammel.

Elefanter er meget udbredt i Afrika, og du har derfor gode
chancer for at spotte den på savannen og i tæt skov.

Næsehornet

I Afrika lever der to slags næsehorn; Det sorte næsehorn og det hvide næsehorn.

Det sorte næsehorn

Det sorte næsehorn er det mindste af de to afrikanske arter, og vejer omkring 1000-1300 kg. Det forreste horn, der som regel er det længste, kan blive op til 130 cm. Hannerne færdes ofte alene i deres eget territorium, mens hunnen ogNaesehorn-300x200resized ungen bevæger sig rundt over større områder. Det sorte næsehorn er god til at tilpasse sig omgivelserne.

Ønsker du at spotte næsehornet, skal du lede på grænsen mellem skov og savanne.

Det hvide næsehorn

Kun elefanter og flodheste er tungere end det hvide næsehorn, hvor hannen typisk vejer mellem 2000-2300 kg. Det forreste horn er omkring 60 cm langt, men det kan blive helt op til 150 cm. Grundet de brede læber, lever det hvide næsehorn udelukkende af græs. Hannerne færdes alene i et territorium, som de blandt andet afmærker med urin. Når det er tid for ungen at forlade moderen, finder den enten sammen med en anden hun eller andre unge dyr.

Omkring vandhuller er det ikke ualmindeligt at opleve det hvide næsehorn i flere grupper.

Bøflen

Kafferbøflen lever i store dele af Afrika. Bøflen er god til atSerengeti-168-300x200resized
forsvare sig selv, men det kan forekomme, at den er bytte for
løver og krokodiller. Kafferbøflens horn kan blive op til 160 cm lange, og bruges til at holde dyr som løver og hyæner væk. I tørkeperioder søger bøflen til områder med vandhuller, som den kan drikke fra og rulle sig i. Du kan opleve kafferbøflen i flokke på omkring 30-50 bøfler, men der findes også større flokke på flere hundrede dyr. Går en bøffel til angreb er det oftest, hvis den er alene eller såret, og dermed føler sig truet.

Hvis du ønsker at opleve bøflen, skal du søge i skovområder
og på savannen.

Hvor kan du opleve ”The Big Five”?

Hvis du ønsker at opleve ”The Big Five” kan du rejse til populære safaridestinationer som Tanzania, Kenya og Sydafrika. Her findes mange skønne og kendte nationalparker, hvor du har en chance for at opleve mange af Afrikas fascinerende dyr heriblandt også ”The Big Five” dyrene. De guider som er med på din safari vil gøre alt, hvad de kan, for at du skal komme til at opleve ”The Big Five”. Nogle af dyrene kan være svære at spotte, så du skal have øjne og øre åbne!

Nyhedsbrev

Gå ikke glip af en masse spændende inspiration og gode rejsetilbud. Tilmeld dig vores nyhedsbrev i dag!