TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerHvornår er det bedst at besøge Sydafrika?

Hvornår er det bedst at besøge Sydafrika?

11.08.2017  |  opdateret: 15.03.2023
Vis alle indlæg

Sydafrika
En safari i Sydafrika byder på fascinerende nationalparker og et imponerende dyreliv. Men hvornår er det bedst at besøge Sydafrika?

Læs videre herunder og bliv klogere på Sydafrikas klima og dyreliv i de forskellige årstider.

Sydafrikas vejr og dyreliv

Sydafrika er en fantastisk safaridestination året rundt, men alt efter hvad du prioriterer af oplevelser, så er nogle perioder bedre egnet end andre.

Bemærk, at Sydafrika er et stort, mangfoldigt land. Årstiderne kan, ligesom i Danmark, flyde sammen, og vejret varierer alt efter, hvor du befinder dig i landet. Denne guide er derfor primært henvendt til dig, der vil på safari i Kruger National Park.

Vejr & klima

I Sydafrika er det vinter, når det er sommer i Danmark. Dog bliver det aldrig lige så koldt, som vi kender det fra de danske vintre. Selvom det kan blive koldt om natten, så svinger de gennemsnitlige dagtemperaturer i løbet af året fra 23-29 grader.

Til forskel fra eksempelvis Tanzania, er der kun én regntid i Sydafrika. Regntiden i Kruger løber fra november til februar, som er sommermånederne i Sydafrika. Selvom det er regntid, er der dog overvejende solskin.

Dyreliv

Du kan opleve Sydafrikas fantastiske dyreliv og natur hele året.

Du kan blandt andet se zebraer, flodheste, giraffer, bavianer, kuduer, vandbukke og spændende fuglearter.

Derudover er der stor chance for at opleve The Big Five. The Big Five er en gammel jagtbetegnelse for løven, elefanten, næsehornet, bøflen og leoparden, som var de dyr, der var sværest at nedlægge. I dag bruges udtrykket også i forbindelse med safari.

Klima og dyreliv året rundt

Selvom vejret og dyrelivet varierer fra årstid til årstid, vil vi gerne understrege, at du, uanset årstiden, er sikker på at komme hjem med masser af fantastiske dyre- og naturoplevelser i bagagen.

November-februar: Sommer, regntid og nyfødte dyreunger

Impala baby

Sommeren i Sydafrika byder på både masser af solskin og regn. Det varme vejr, nogle dage over 40 grader, kombineret med en høj luftfugtighed betyder, at du kan opleve nogle voldsomme regnskyl.

Sommeren er en smuk årstid, som byder på et frodigt landskab og tæt bevokset natur. Det kan dog gøre det en smule sværere at spotte det vilde dyreliv, når de gemmer sig i buskadset.

Hvis du gerne vil opleve nyfødte dyreunger, er der gode muligheder fra slutningen af november-start december, hvor Kruger fyldes med nye unge medlemmer, der er nemme ofre for parkens rovdyr.

Derudover er fuglelivet helt fantastisk i december-februar, hvor flere spændende fuglearter, f.eks. tinkerfuglen og tårnfalken, migrerer til nationalparkerne.

→ Besøg Sydafrika i november-februar (sommer), hvis du gerne vil opleve

  • Varmt vejr
  • Billedskønt og frodigt landskab
  • Dyrebørn og masser af interessante fugle

Marts-maj: Efterår

Kruger i maj

I starten af efteråret er det stadig varmt, og det regner stadig en del, men slet ikke i de mængder man oplever om sommeren. Som vi nærmer os maj måned bliver temperaturerne mere behagelige, regnen mindre og aftener & morgener køligere.

Selvom regntiden slutter, er de sydafrikanske floder og vandhuller i starten af efteråret stadig fyldt op med vand. Derfor kan du opleve et smukt og frodigt bushlandskab, der dog bliver mindre og mindre frodigt, som vi nærmer os vinteren.

→ Besøg Sydafrika i marts-maj (efterår), hvis du gerne vil opleve

  • Frodigt landskab
  • Behagelige dagtemperaturer med lidt regn og kølige aftener/nætter/morgener
  • Færre besøgende i parken

Juni-august: Vinter og The Big Five

Leopard i Kruger

Den sydafrikanske vinter byder på behagelige dagtemperaturer, men temmelig kolde aftener, nætter og morgener. Hvis du rejser i denne periode, er det derfor nødvendigt at have varmt tøj med.

I vinteren falder årets mindste mængde regn, og den manglende regn gør landskabet mindre frodigt.

Det bare landskab gør det nemmere at spotte det fantastiske dyreliv, der ikke kan gemme sig i buskadset. Dyrene flokkes desuden omkring de få vandhuller, hvor der stadig er vand. Det er også i denne periode, vi oplever, at der er størst chance for at opleve the big five.

I vinterperioden er der færreste besøgende, og du vil måske derfor i højere grad føle dig i ét med savannen.

→ Besøg Sydafrika juni-august (vinter), hvis du gerne vil opleve

  • Behagelige dagtemperaturer med kolde nætter
  • Aktivt dyreliv, der er nemme at spotte, herunder the big five
  • Færrest besøgende i parken

September-oktober: Forår og et aktivt dyreliv

kruger forår

I løbet af foråret stiger temperaturerne igen, og det kan føles meget varmt om dagen.

Det er nu længe siden, at det har regnet, og dyrene samler sig for alvor omkring de vandhuller, hvor der er vand tilbage. Landskabet er stadig bart, og dyrene er derfor nemme at spotte.

Hvis du gerne vil til Cape Town i kombination med safari i Kruger, er foråret et oplagt valg. Her springer alle de vilde blomster nemlig ud og danner et enestående farverigt landskab langs den sydafrikanske kyst.

Foråret er desuden højsæson for hvalsafari i Cape Town. Fra juni-november søger de store hvaler ind til Sydafrikas lange kyststrækning for at yngle, hvilket gør dem nemmere at spotte.

Besøg Sydafrika i september-oktober (forår), hvis du gerne vil opleve

  • Varmere vejr
  • Dyr, der er nemme at spotte
  • Cape Town. Blomsterne springer ud, og der er højsæson for hvalsafari

Vil du opleve Krugers fantastiske dyreliv?

Har du spørgsmål?

Har du svært stadig ved at finde ud af, hvornår du skal besøge Sydafrika? Da ovenstående er en guide, anbefaler vi altid, at du kontakter vores rejsekonsulenter, som har stor erfaring med vores destinationer i Afrika.

De kan hjælpe dig til at vælge den rigtige tur og afrejsetidspunkt.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende